Hårddisk & SSD

Vill du uppgradera din gamla hårddisk med en snabb SSD-enhet? Ny SSD-installation kan vara enkel eller mycket svår beroende på din dator/laptopmodell men du kommer omedelbart att märka prestandaskillnaden när du startar datorn.

Vad är en SSD-hårddisk?

En solid-state-enhet (SSD) är en ny generation lagringsenheter som används i datorer. SSD:er använder flashbaserat minne, vilket är mycket snabbare än en traditionell mekanisk hårddisk. Att uppgradera till en SSD-disk är det mest ekonomiska sättet att snabba upp din dator upp till 10x.

Minsta SSD-enhet som vi rekommenderar att du uppgraderar är 250GB men du kan uppgradera upp till 4TB-enhet. Välkända SSD-tillverkare är som Intel, Samsung, Crucial, ADATA, Kingston, Seagate och WD.

Den vanligaste hårddisk-SSD-anslutningen för en stationär eller bärbar dator är en 2,5-tums SATA / M2 / M.sata-port.

SSD-disktyper och hastigheter - SSD disk types and data transfer rates
SSD-disktyper och hastigheter – SSD disk types and data transfer rates

Typer av SSD-enheter
– 2,5-tums SATA SSD
– M.2 SATA SSD
– M.2 NVMe SSD
– PCI Express SSD

Hur mycket snabbare är en SSD-enhet än en vanlig hårddisk?
De SSD-diskar som sitter i många datorer har en läs- och skrivhastighet runt 400~500 MB/s vilket är 5~6 gånger snabbare än en vanlig HDD hårddisk. Vad många inte vet är att det är skillnad på olika SSD-diskar och att de senaste diskarna är betydligt snabbare än så. Det finns dock olika typer av SSD-diskar och de senaste modellerna är mycket snabbare upp till 100x men också dyra.

mac ssd disk upgrade

Har du haft en Windows-krasch och behöver ny SSD-lagring? Det kan bero på att hårddisken är dålig eller hårddisken kan ha dåliga sektorer och bör bytas ut. En uppgradering av SSD-disken rekommenderas för dig.

En blåskärm visas på datorskärmen när Windows OS får ett allvarligt systemfel.
En blåskärm visas på datorskärmen när Windows OS får ett allvarligt systemfel.

Är du trött på att vänta 2-10 minuter innan dina gamla fönster startar? Det är på grund av din gamla långsamma mekaniska hårddisk. Det är dags att uppgradera till SSD-enhet!

Uppgradera den interna hårddisken på din Mac
Om din Mac börjar ta slut på lagringsutrymme eller om den är väldigt långsam och du behöver mer diskutrymme. En Mac SSD-diskuppgradering rekommenderas för dig.

De senaste modellerna av Apple MacBook Pro / Air går inte att uppgradera, varken lagringsutrymme (internt, du kan köra med externt lagringsmedium som t. ex. extern hårddisk eller usbminnen).
Det går inte heller att uppgradera Apple MacBook Pro / Air, RAM minnet på dessa.