Apples digitala reparationslåsning

Sedan iPhone XS har Apple ägnat sig åt att installera mjukvarulås på var och en av sina telefoner. Apple säger att det är för att förhindra användare från att försöka “obehöriga reparationer”. Så närhelst du använder din iPhone läser enheten varje intern komponents unika serienummer för att avgöra om den komponenten officiellt tillåts vara inuti din telefon av Apple eller inte..

Serialisering av reservdelar på Apple-enheter
Serialisering av reservdelar på Apple-enheter

Att byta komponenter mellan samma modell genererar en “äkta delar”-varning och kan inaktivera vissa funktioner.

iPhone reservdelar parning till logikkort

iPhone spare parts pairing to logic board

Vi tror att när din mobil går sönder ska du kunna fixa den eller ta den till en valfri butik. Partparning hotar det valet, genom att göra oberoende och självreparation omöjlig eller orimligt dyr.

Viktigt meddelande bildskarmar

Det här meddelandet visas eftersom det nya LCD-serienumret skiljer sig från den äldre skärmen. Endast Apple har verktyget för att omprogrammera det nya skärmens serienummer. Detta meddelande gäller iPhone 15 till 11 serier. En notis visas på låsskärmen under de första 4 dagarna som du använder enheten och i appen Inställningar i 15 dagar.

Tyvärr är de flesta delar i Apple-enheter serialiserade: individuella komponenter är ihopparade med logikkortet. Detta inkluderar skärm, batteri och kamera på iPhone XS och nyare.

Processen för att ta fingeravtryck av varje komponent kallas “serialisering” och det gör det möjligt att para ihop en serialiserad komponent till en enhet, som vi kallar “partsparning”. Apple har fortsatt den nedslående trenden att serialisera ett ständigt växande antal delar i sina enheter.

iPhone 15 antireparations design – Detta kommer att skada miljön

Detta innebär att enheten kommer att känna igen en ersättningskomponent och registrera den som en “Okänd del” i servicehistoriken.

Till exempel, om vi skulle köpa två helt nya iPhones och byta batterierna, skulle de båda visa meddelandet Okänd del eftersom den nya batteridatan inte matchar den ursprungliga batteridatan.

Apple ger inte åtkomst till deras kalibreringsprogram till något företag. Därför kan vi inte programmera det nya serienumret efter reparation.

Detta påverkar inte prestandan eller användbarheten av din Apple-enhet. I de flesta fall dyker meddelandet upp mindre ofta med tiden.

Berörda komponenter inkluderar:

  • Skärmen på iPhone 11, 12, 13,14, 15-serien.
  • Batteriet på iPhone XS, XS Max, XR, 11, 12, 13 och 14, 15-serien, SE 2:a och 3:e gen.
  • Den bakre kameran på iPhone 12, 13 och 14, 15-serien.
  • Och några andra mindre komponenter

iPhone 12 antireparation design

Merinfo: Apple-support (SE)

Merinfo (Svenska): Extern länk 1 , Extern länk 2

Merinfo (English): Extern länk, Extern länk, Extern länk